Opgavetips
Her finder tips og hjælp, hvis du skal arbejde med en af mine bøger i skolen eller måske skrive en opgave om en af dem.
Historie- og dansklærer Carina Forsberg Nielsen har udviklet et Idekatalog til Fangeskibet, som du kan bruge i din undervisning. Fangeskibet er oplagt til tværfaglige forløb med historie og dansk. Hent idekataloget her.
Bræk er en realistisk roman om en ung, kriminel dreng, der hedder Sjak. Han vil gerne ud af det kriminelle miljø, han er havnet i.
At bogen er realistisk betyder både, at den foregår i den virkelige verden (det er fx ikke en fantasyroman), men det betyder også, at jeg som forfatter gerne vil sætte problemer til debat med min bog.
Bogen handler om kriminelle unge på kanten af samfundet. Hvorfor bruge tid på at tale om dem? De er jo bare en lille gruppe, som ikke har noget med os andre at gøre. Jeg opfatter de marginaliserede unge og deres skæbner som konkrete eksempler på en udvikling i vores samfund. Vi er alle sammen blevet rigere i de seneste mange år. Bedre stillet. Med bedre muligheder. Eller hvad? Har vores samfund også en bagside?
Noget med hunde
Der er tre ting, du kan lægge mærke til, når du læser Bræk:
- Hunde spiller en stor rolle i bogen. Allerede på første side er der noget om hunde – og der er også en hund på forsiden. Hunde kan både være trofaste og farlige. De er både symbol på noget, vi mennesker elsker, og på noget, vi opfatter som mindre værd end os selv.
- Kvalme. Sjak har kvalme i store dele af bogen og kaster også op flere gange. Det er ret almindeligt, når man har hjernerystelse, sådan som Sjak har. Men måske er det også et tegn på, at Sjak også er rystet som menneske.
- Der er to forskellige stemmer i bogen. Der er både Sjaks stemme, som du kan høre, når han taler. Og så er der også en, der fortæller historien. Det er en anden stemme – men hvem er det egentlig, der fortæller historien?
En næsten virkelig historie
Bræk er indtil nu den eneste realistiske roman, jeg har skrevet. Mine andre bøger har alle sammen et element af noget overnaturligt eller magisk.
Ideen til bogen fik jeg, mens jeg var nævning i en sag i Østre Landsret. Sagen handlede om en bande unge kriminelle, der kaldte sig Java-banden. Du kan finde mange artikler om dem på nettet.
Bræk handler ikke om Java-banden, men den er inspireret af de ting, de unge sagde i retten, da de vidnede.
Her kan du se et interview med mig i TV2 Lorry, hvor jeg fortæller om Bræk. https://www.tv2lorry.dk/lounge/bog-braek
De Gale er en graphic novel. Men oprindelig var det en roman, skrevet af forfatteren Kim Fupz Aakeson. Sammen med tegneren Mikkel Sommer har jeg omsat Fupz’ bog til en lang tegneserie.
Her kan ud høre os alle tre fortælle om De Gale som graphic novel.
og her:
Kristian Bang Larsen har skrevet en artikel om De Gale i Tegneserietidsskriftet Nr. 9: https://nummer9.dk/artikler/de-gale-revitaliserede-den-danske-boerne-og-ungdomstegneserie/
Bøger og tegneserier er meget forskellige. I en bog skal man beskrive alting med ord, men til gengæld kan man komme helt ind i folks hoveder og fortælle, hvad de tænker. Det kan man ikke i en tegneserie. Den minder mere om en film, hvor man ser tingene udefra og kun kan se, hvad der sker, og høre, hvad folk siger – men ikke kan komme ind i hovedet på dem og høre deres tanker.